Dag van het Kasteel wordt maandag ook in Den Haag gevierd

27 May 2023, 10:06 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Komende maandag, Tweede Pinksterdag, vindt de Dag van het Kasteel plaats. In Den Haag zijn Buitenplaats Ockenburgh, de tuin van het Vredespaleis en Landgoed Oostduin te bezoeken.

Het thema van de Dag van het Kasteel is dit jaar 'Upstairs/Downstairs', oftewel het verschil tussen de bewoners en het personeel van kastelen en buitenplaatsen. Bij middeleeuwse kastelen waren koks, huisbewaarders, stalknechten en poortwachters bijvoorbeeld onmisbaar. Op latere buitenplaatsen werkten ook gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstboden, tuinmannen en chauffeurs.

Juist de verhalen van deze personen zijn vaak door de geschiedenis heen verdwenen en vergeten. Daarom worden deze mensen en hun werk dit jaar in de spotlights gezet tijdens de Dag van het Kasteel.

Tekst gaat door onder foto.

Ockenburgh

Tijdens de Dag van het Kasteel bij Buitenplaats Ockenburgh is predikant/arts/dichter Jacob Westerbaen, die in 1650 Ockenburg liet bouwen, weer even terug. Bezoekers ontmoeten hem tussen 11.00 en 16.00 uur tijdens de rondleidingen door de villa. Naast Jacob werken zijn vrienden, de dienstmeid en de tuinknecht mee aan de rondleidingen. Verder zijn er optredens van Klezkopf en het Moonshine Trio, wordt er een film over Buitenplaats Ockenburgh vertoond, is er een demonstratie schaapscheren en zijn er verschillende kinderactiviteiten.

Landgoed Oostduin

Midden in de wijk Benoordenhout liggen de 16e eeuwse landgoederen Oostduin en Arendsdorp. Landgoed Oostduin bestaat uit moes- en siertuinen en enkele gebouwen. Bezoekers kunnen maandag tussen 11.00 en 15.00 uur meedoen aan rondleidingen in de historische moestuin en krijgen dan uitleg over de geschiedenis van het landgoed.

Vredespaleis

Tijdens de Dag van het Kasteel neemt de hoofdtuinman van het Vredespaleis bezoekers mee voor een wandeling in de tuinen van het terrein, onder meer langs de vijver, de kweekkassen en de wintertuin achter op het terrein. De tuinman vertelt over de bijzondere bomen en planten, de geschiedenis van het voormalige landgoed Zorgvliet en de ideeën achter het tuinontwerp. Voor deze rondleidingen moest men zich vooraf aanmelden. Alle plekken zijn inmiddels gereserveerd, maar als er op de dag zelf nog plekken vrijkomen kunnen mensen die bij de poort staan toch nog meedoen.